Heien - 38 palen!

Op 8 mei was het dan zover! Eindelijk een fysieke eerste stap bij het bouwen van het huis.

De compilatie zie je hier:

Vroeg in de ochtend waren er 2 'hei-mannen' aanwezig. De kraanmachinist en een collega die telkens de palen verankerde en op de juiste locatie in het grasveld neerzette. Een half uur daarna arriveerde er een Fries sprekende meneer met 38 heipalen op zijn vrachtwagen. Deze chauffeur was om 5 uur vertrokken om rond 7 uur aanwezig te zijn in het schone Everdingen. Vlot na een bak koffie werden alle 38 palen gelost op het perceel zodat er dan echt definitief gestart kon worden heien.

De dag ervoor was namelijk al de heimachine gebracht: wat een caravaan was dat. Een grote colone van 2 grote vrachtwagens van het kaliber zwaar transport en nog 3 bestelbussen met diverse werkmannen. 

De omvang van de hei-machine laat onze tijdelijke noodwoning lijken op een schoenendoos. 

De eerste heipaal ging wel erg gemakkelijk naar de grond in. Net een mes in een pakje zeer smeerbare boter. Gelukkig is alles tegenwoordig van zekerheid en ligt de nacalculatie nu bij de constructeur.

de 1e paal! Kijk hem gaan!

Tot de middag zijn ze bezig geweest met 29 heipalen voor het huis (inclusief vlonder). En na de schaftpauze werd de kraan verreden (kost een uur) naar het linkerdeel van het perceel waarna er gestart kon worden met het heien van 9 heipalen voor de schuur. Vervolgens werd er weer een uur verreden om de kraan weer op zijn plek te zetten zodat hij het weekend op ons perceel kan overnachten. 

Om 16.30 uur werd de heimachine, 52 ton wegend gevaarte, weer geparkeerd naast de noodwoning. Tijdens het heien was er een fijne vibratie zo nu en dan te voelen, maar gelukkig viel het uiteindelijk allemaal wel mee. De buren vertelde niets gevoeld te hebben enkel het geluid was hoorbaar voor hen. Vele mensen uit de buurt zijn op de dag even komen kijken. Vele felicitaties hebben we mogen krijgen. Heel leuk, we lijken redelijk ingeburgerd te raken. 

Ook kwam collega Ien nog even kijken, samen met haar man Frank. En als verassing hadden ze de drone meegenomen. Heel leuk dat ze zo enthousiast zijn allebei! En hele mooie beelden hebben we nu van bovenaf.

Maar wat er aan dit spektakel vooraf ging..

Door Geonius werd (op 6 mei) het perceel ingemeten en alle piketpalen werden dus geslagen op de plek waarop ze op de tekening stonden. Helaas bleek dit niet recht op het perceel uit te komen. Als ijkpunt was het huis van de buren aangehouden, maar die lag waarschijnlijk ook niet recht op het perceel. Dus na enig overleg en herberekening werden nieuwe palen geslagen. Deze staan als ijkpunt recht op de weg, waardoor het huis gevoelsmatig ook meer recht op het perceel is komen te staan (althans in palen dan). We waren erg blij met het meedenkend vermogen van Geonius en ook wel directe oplossing die werd geboden. Wel bleek na het inmeten dat de huidige bouwkeet ineens in de weg stond. En ook staat 1 van de bomen ineens ‘in’ het vlonder van het huis… en onderwijl werden nog even alle partijen op de hoogte gesteld; gemeente, waterschap en alle directe buurtjes.

 

 

En via Bram vd Heijden werden rijplaten even gelegd. Ziet er heel bijzonder dan ineens uit. Het begint zowaar een bouwplaats te lijken hier.