De linkerhelft!

De ontwikkelingen op de linkerhelft van het perceel. Erg mooi dat we daar rustig kunnen verder werken terwijl we wachten op het huis. Dat betekent dat we hopelijk straks een huis hebben een bloeiende tuin. 

Op de linkerhelft zijn we bezig geweest met het kippenhok, de verdere aanleg van de boomgaard, het omheinen van de boomgaard met een heuse meidoornhaag en het aanvragen van de aanleg van de nieuwe oprit oftewel dam. Gezien de oppervlakte van het perceel is alles meteen omvangrijk te noemen.

Wat ons betreft is de boomgaard nu compleet. Op een avond werd er even een pruimenboom uitgegraven in Breda. In de boomgaard is deze boom momenteel de grootste in omvang. En we hebben ook een perzikenboom in Dronten opgehaald. We hebben uit de Vughtse achtertuin van Meindert en Lili een appelboom mogen halen. Die mag zijn verdere groeipotentieel bij ons laten zien.

Bij Addy in het pittoreske Haarsteeg werd onze eigen perenboom opgehaald. Deze hebben we 2 1/2 jaar geleden bij haar geplant toen we ons huis in Utrecht gingen verkopen. We hebben toentertijd gevraagd of hij een jaar bij haar mocht ‘logeren’. Dat is uiteindelijk iets langer geworden en in warme periodes is er erg goed voor gezorgd. En zelfs de jaarlijkse oogst werd mooi ingepakt aan onszelf overhandigd. Een beter logeeradres hadden we ons niet kunnen wensen; dank je wel Addy!

Het speciale aan deze perenboom is dat we hem 8 jaar geleden kregen van Joske en Joep toen wij gingen samenwonen in Utrecht. Mooi symbolisch om dus deze boom ook in de boomgaard op ons mooie perceel te kunnen planten. Maar wat in Utrecht een heuse boom was, is hier toch meer een struik. Wie weet kunnen we hem nog wat dwingen om in de hoogte te groeien, of anders toch maar gewoon de huidige omvang accepteren.

De hekkensluiter van de boomgaard is een mooie kersenboom. Deze boom heeft ook een speciale betekenis aangezien deze cadeau is gegeven ter gelegenheid van de hulp bij de geboorte van Doris. De boom heeft een mooie hoogte al. En hopelijk gaat hij nu mooi aarden en dan in de breedte uitdijen.

En zo hebben we uiteindelijk een boomgaard met 9 fruitbomen; 2 appelbomen, 4 perenbomen, 1 perzikenboom en 2 kersenbomen. En allemaal met een eigen verhaal.

En toen kwam de omheining van de boomgaard. Bij de tuinarchitect in het voorjaar 2019 was aangegeven om authentieke landschapselementen terug te brengen. 1 daarvan was het aanplanten van meidoornhaagjes om de lengte-richting van het perceel te benadrukken. En ook om vogeltjes een beschut plekje te geven op de vlakte. En nu zou je natuurlijk naar de kweker kunnen rijden en daar het aantal benodigde meters kunnen bestellen en dan dus ook zelfs dat laten aanplanten door deze kweker of een hovenier. Maar dat is natuurlijk te gemakkelijk gedacht en ook nog te weinig uitdagend voor Jorrit, en dan zou je baby-struiken hebben die de komende jaren volwassen moeten worden. Dus via marktplaats werd er een gratis volwassen meidoorn-haag opgesnord. Bij Wouter in het schone Wijhe, net iets oostelijker dan Zwolle, werd er in september 120 m haag gereserveerd. Vervolgens werd er een kraantje geregeld in Everdingen om gleuven te graven. 

En ja toen werd bedacht dat het in Wijhe ook handmatig te zwaar zou worden. En werd ook aldaar een kraantje geregeld om de bomen eruit te trekken. En de omvang van de oogst was te groot voor de eigen aanhanger dus werden er twee grote containers georganiseerd. Na alle voorbereidingen was het in het weekend van 14 en 15 november zover. Op de vrijdag heeft Jorrit alle bomen aangebonden, waarna ze vervolgens er machinaal uit  getrokken werden. En op zaterdag werden de containers gevuld door Jarno, Robert Jan en Jorrit met in de middag nog wat ondersteuning van Bernice. Klokslag 15 uur was alles ingeladen en toen moest e.a. nog opgeruimd worden. Al die doornen van de meidoorn lagen namelijk in het land van de buurman. Even nog wat eten met z’n vieren. En daarna moe en voldaan naar huis. 

De meidoornhaag werd de maandag erna losgestort op het koeienpad. Vervolgens kon Jorrit de 120 M haag; geschat op 300 boompjes per stuk verslepen naar een plekje ergens in de eigen sloot. Om te wachten op beter weer want de sleuven op ons eigen terrein waren heuse sloten geworden door de regenval in combinatie met de dikke kleigrond. Maar het weer werd niet beter en daarom werd ineens op stel en sprong besloten een maand later dat de boompjes de grond in moesten. Dus op een zondagmiddag werd er gestart. Maar dikke kleigrond kan je echt niet 120 m lang zelf verplaatsen met je schop. Dus na de eerste 10 boompjes gepoot te hebben, was Jorrit ook overtuigd en werd wederom het kraantje besteld. De zaterdag erop werd de volledige haag weer gepoot en nu hebben we dus zowel rondom de boomgaard als rondom het toekomstige veld met zonnepanelen een meidoorn omheining. Het ziet er daardoor wederom mooier uit.

Dit alles staat naast de kippen- en konijnenren. Deze is ondertussen volledig gevlochten en het kippenhok is bijna klaar. Komende maanden zullen we de binnenkant afwerken. En dan zal het kippengaas gespannen worden en dan kunnen we daadwerkelijk de beestjes verwelkomen. De grond zal eerst wat opgedroogd moeten zijn, de huidige modderpartij is echt niet diervriendelijk te noemen. We kregen wel gezellig bezoek in oktober op het perceel. Er waren een aantal koeien losgebroken doordat Bernice niet snel genoeg het hek sloot bij het uitrijden van de trekker. En de koeien namen gelijk de benen richting ons huis(je), het kippenhok, de JCB en ook gastank. Met Jan, Laura, Wilco en Kees hebben we uiteindelijk de koeien opgedreven richting het achtergelegen land om ze vervolgens een week later alsnog allemaal terug te drijven naar de schuur.

En dan een nieuw project voor onszelf. Op de linkerhelft van het perceel zal straks de inrit voor het perceel gemaakt worden. Zodat de huidige dam afgebroken kan worden en we voor ons huis geen auto’s hoeven te zetten. Hiervoor hebben we ondertussen van het waterschap en de gemeente toestemming gekregen. Dat betekent dat we nu dus kunnen starten met organiseren van alle materialen en middelen. Daarvoor moet je dan wel opmeten hoe diep de sloot daadwerkelijk is. Gelukkig met hulp van Roan werd dit vakkundig gedaan op de zaterdag net na kerst. De huis-tuin en keuken ladder was te kort, dus even lenen bij Kees en je hebt toch een soort brug. Dan kan je daarna nog een soort van stellage bouwen zodat je weet hoe hoog en breed je straks alles wil hebben. Komende maanden zullen we hier ook zelf mee verder gaan met de huidige bekende die ons helpen met het zwaardere graafwerk.

En zo is er dan ook een heuse verandering op de linkerhelft van het perceel ontstaan. Hopelijk volgen er snel ook vergunning voor de bebouwing van o.a. De schuur. Deze heeft telkens veel tijd en aandacht nodig aangezien we 1 van de eerste zijn die de schuur dichterbij de weg plaatsen dan het huis. Dat schijnt normaal gesproken andersom gedaan te worden. Gezien wij juist graag zo weinig mogelijk auto’s op het terrein wensen te hebben en deze dus vooraan op het perceel goed geparkeerd moeten kunnen worden. De gemeente snapt onze overwegingen maar wil daarom meer dan gebruikelijk ook gedetailleerde tekeningen zien van de schuur. En zo wordt ineens de schuur ook belangrijk bij alle tekeningen van het huis. En hebben we dus een extra opdracht bij onze constructeur Roel en bij onze tekenaar Bram neergelegd.

Gelukkig hebben we het goed naar ons zin in het huisje. Lekker warm en goed comfortabel. Zakelijk gezien heeft Jorrit afgelopen maand Motive verkocht. Dit geeft veel ruimte en vrijheid om zijn dromen op zakelijk gebied verder te verwezenlijken.

 

En we hebben genoeg werkjes in en om het huis :-) Vervelen hoeven we ons natuurlijk nooit!

En gelukkig blijven ook in het kleine huisje gezellige mensen voor koffie of diner ontvangen en waren er ook heuse logeerpartijen door eerst Mare en vervolgens Roan tijdens de kerstvakantie. Uiteindelijk hebben we het nieuwe jaar ingeluid op Terschelling; heerlijk even uitwaaien aan de kust en gezellig veel spelletjes spelen met Robert Jan en Janine.

Voor 2020 hebben we ondertussen goede hoop op een huis. Of we er echt kunnen wonen wordt spannend. We zullen de focus er duidelijk op moeten houden, want er gaat zo weer een week voorbij. Meindert en Jorrit hebben een weddenschap of we volgend jaar kerst in ons huis zullen wonen. We zullen rond de zomer vast al wel weten wie er gelijk zal krijgen..... wordt vervolgd!