Kippetjes en de moestuin!

Onze konijnen Matine en Kees doen het prima in het konijnenparadijs! Ze zijn lief voor elkaar en wonen ondertussen fijn samen in 1 hok ’s nachts. En overdag rennen ze door de buitenren, of liggen languit in de zandbak of graven daar een heuse tunnel, of eten gras of blaadjes van de wilgentakken. Heerlijk om naar te kijken! Grappig ook dat elk konijn zijn eigen ritme heeft en al eigen gewoonte heeft ontwikkeld.

Jorrit is nog even met ze naar de dierenarts geweest. En het blijken 2 vrouwelijke konijnen te zijn, nu beide geent en gezond verklaard.

naar de dierenarts

Dus was het tijd voor uitbreiding van de veestapel en gingen we kippetjes ophalen. Op een vrijdagavond gingen we samen naar Woerden. Daar hebben we 4 Noord Hollandse blauwe kippen opgehaald. Ze zijn ongeveer 20 weken oud en waren net aangekomen bij de handelaar. We hebben ze de eerste avond direct handmatig op stok gezet en de eerst volgende dagen waren ze alleen maar ondergedoken onder het hok. Ze liepen nauwelijks vrij rond, zodra iemand voorbij kwam schoten ze weer onder hok. Ondertussen 3 weken later dabben ze heerlijk door de hele grote ren. En is zo het konijnenparadijs ook een kippenparadijs geworden.

Gelijk zijn alle 6 de dieren liefelijk tegen elkaar. Dat betekent dat er niet gejaagd of gepikt wordt. En zelfs wordt gechilld samen... 

En zelfs de konijnen het eigen nachthokgedeelte afstaan aan 1 van de kippen zodat ze daar een ei kan leggen elke dag. Heel leuk dat ze gestart zijn met eieren leggen. En zoals onze nichtjes Roos en Luca het al aangaven; we hebben een paashaas en we kunnen elke dag eieren zoeken. Elke dag pasen dus.

De kippen hebben ondertussen geleerd om rond schemer naar binnen te gaan en ‘op stok’ te gaan zitten. Dat betekent dat ze braaf met z’n vieren op rij zitten als het donker gaat worden. De konijnen snappen die principe nog steeds niet. Ofwel Kees snapt het de helft van de keren wel en Matine snapt het nooit. Dus elke avond als het donker is/wordt kunnen we nog konijnen vangen. Hele leuke activiteit omdat het automatisch luikje al dicht is en de konijnen heel goed zich midden onder het hok settelen of ergens anders waar we zelf niet bij kunnen. Maar het is wel nodig want de geruchten gaan dat onlangs de vos nog is gesignaleerd bij de buren in de tuin.

En Sam.... die vindt er het zijne van. Als hij maar een beetje slaap en eten krijgt, en niet teveel bezoek op het terrein komt, is hij meestal wel tevreden.

Evenals alle andere vrijblijvend rondlopende/zwemmende dieren zoals de eenden met het kroost. 

En daarmee is eigenlijk onze dierenbrigade compleet verklaard. En zijn we heel tevreden.

Nu nog wat updates over de activiteiten op de linkerhelft van het perceel

We hebben de grond verbeterd in de boomgraad, de moestuin en waar ooit de zonnepanelen komen. Dit is eerst geploegd en daarna tweemaal gevreesd. Met de tip van Jan de jager hebben we het gedeelte bij de boomgaard ingezaaid met vogelzaad. En nu zien we langzaam weer groene sprieten prijken op het donkere veld.

En toen was het weer eens tijd voor een nieuw projectje. De moestuin aanleggen. Direct achter het kippen- annex konijnenparadijs hebben we een nieuw vak gemaakt. De moestuin werd mooi omrand met hetzelfde hout als het kippenhok. Zodat de wind er niet direct tegenaan waait. En dat het ook een mooie uitstraling heeft gekregen. Heel mooi hoe Jorrit dat weer kan maken. Hij kreeg hier zelfs nog hulp van de twee jongens van collega Loes. Kijk hoe stoer…… onder het motto jong geleerd; oud gedaan 😀

We hebben van buurman Adriaan een stekje gekregen van zijn bramenstruik. En als cadeau voor de verjaardag een kiwi en bosbessenstruik van Ien en Frank. Samen met twee zelf gekochte frambozenstruiken hebben we dus mooie klimmers aan de moestuin toegevoegd.

Als tip van Addy hebben we nu toch nog de zaden eerst geplant hier op het terras in bakken. Zodat we straks echte plantjes kunnen poten. Eigenwijs zoals we zijn, hebben we wel 2 soorten al geplant: de bonen en de courgette in de volle grond gepoot. Verder dus wachten op de ontkieming van pompoenen, Chinese kolen, afrikaantjes, wortels, sla, tomaten en zonnebloemen. Heel benieuwd of het gaat lukken.