Het leven op het land!

Een nieuwe update over hoe ons leven is zo op ons eigen land: opperbeste ervaring nagenoeg alle dagen! Ons huis is nog steeds prima; natuurlijk was het super fijn geweest als we geen vertraging hadden met de bouw. Maar onze tuin op de ‘rechterhelft’ maakt veel goed en is heel mooi in ontwikkeling afgelopen periode. En we kregen zelfs onverwacht grote gezinsuitbreiding.

We zullen de datum nooit meer vergeten. 31 juli 2020; de ochtend dat we in de hoek van het nachthok een harig nest aantroffen. Begin mei ding Jorrit nog met Kees en Tine naar de dierenarts voor vaccinatie en geslachtsbepaling. Kees en Tine zouden vrouwtjes zijn; ook toen 2-3 weken het rijgedrag van Kees besproken werd met de dierenarts, kwam er een verhaal dat ook vrouwtjes konijnen dit gedrag vertonen. Dus toen er op 31 juli ineens een nest was, waren we toch wel enigszins verbaasd en overrompeld. En we waren ook niet helemaal voorbereid hierop. Maar wat was het leuk! Een week later bleek ook nog eens dat het niet een klein nestje is, maar echt eentje op maat. Maar liefst 15 kleintjes had ons moederkonijn gedragen. Alleen ons moeder konijn was gewend geweest om altijd vrij te zijn buiten. En nu moest ze ineens binnen blijven, zelf in die hete dagen. Dat ging dus echt niet. Daarom hadden we besloten dat Tine overdag gewoon vrij rondloopt en dat ze in de avond weer naar binnen moet om met haar kleintjes binnen te zitten.

Uiteindelijk hebben we 14 kleintjes groot gekregen. Dat schijnt toch wel uitzonderlijk te zijn, aangezien moeder-konijn maar 8 tepels heeft. Na een week zijn we toch eentje met de fles gaan bijvoeden aangezien deze echt minder dan de rest voeding kreeg en sterk achterbleef in de groei. Heel schattig zijn ze; en erg groot worden ze. We gaan komende week op zoek naar nieuwe huisjes voor de konijnen.

En wat een opbrengst geeft onze moestuin. Bijzonder dat je zoveel zelf kan verbouwen dat je gewoon geen groenten meer hoeft te kopen in de supermarkt. De groente is ook nog lekkerder. Dit jaar hebben we zeker ook nog wel beginnersfouten gemaakt, maar het is ook heel veel goed gegaan.

Veel mooie sla, broccoli, Chinese kolen, wortels, sperziebonen, aardbeien, pompoenen, courgettes, basilicum en dille. Lekker vers en elke dag wat anders. Al moet je wel dooreten! Samen met de Ganzen van Jan en de aardappels die Jorrit bij de buren heeft gerooid zijn weer soort van zelfvoorzienend.

De boomgaard is helaas minder goed gegaan; de zakken zaad voor het bloemenveld maakte een heus Frankrijk alhier. Echter dit ging wel ten koste van de groei van de bomen en de haag. Die hebben het heel zwaar waarbij het onduidelijk is of ze het volgend jaar gaan redden. Maar de plaatjes van de zonnebloemen zijn geweldig!

We hebben heerlijk zomervakantie gehouden op eigen land. 2 weken samen: mooie natuur gezien door te fietsen, kanoen en wandelen. En heerlijk wezen eten bij diverse restaurants. En afsluitend 1 klein weekje met Roan vakantie gevierd! 

En in corona-tijdperken kunnen we op zich redelijk goed ook hier afspreken. Mits het weer meewerkt. Het lekker om onder het afdak heerlijk te koken voor anderen. Het verplichte thuiswerken en de uitstel van de bouw heeft wel gezorgd dat Jorrit nu een nieuwe werkplek heeft in de bouwkeet. En niet alleen Jorrit houdt van de bouwkeet, ook Sam is fan!

En helaas is corona heel dichtbij gekomen. Jorrit testte deze week positief. Gelukkig zijn de klachten mild gebleven en is het herstel snel gegaan. Maar het maakt dat we in het kleine huis gescheiden moeten leven. Jorrit woont dus nu in de slaapkamer en de bouwkeet. En Bernice woont zolang in de woonkamer waarbij de slaapbank dus als bed dient. Bijzondere ervaringen doe je op.