En nu verder!

Waar moet je dan ineens beginnen; want ja; we hebben de basis op orde, we wonen heerlijk in de noodwoning op het weiland… En daarom kunnen we verder gaan werken aan het vervolg. Maar waar moeten we dan eerst mee beginnen; 1. het tijdelijke huis nog verder mooi maken, 2. de tuin of 3. gewoon het definitieve huis klaarmaken voor vergunningsaanvraag OF 4. Een nieuwe eettafel…. En past dat allemaal in een kloppend schema naast alle dagelijkse afspraken met alle lieve mensen rondom ons en ons werk.

En ja; dan komen er dus uitdagingen om alles op goede manier te blijven combineren. En dat lukt dan best aardig, al is er soms ook iets wat onvoldoende aandacht krijgt. Daarom ook een tijdje geen blog weten te schrijven, omdat we dus GEEN keuze hebben gemaakt tussen de vier mogelijkheden. En we dus op alle vier de fronten hard hebben doorgewerkt. En daarom een ruime blog met en mix aan foto's over de uitbreiding van ons tijdelijke huis, de aanleg van de tuin, het ontwerp van het nieuwe huis en DE eettafel. En we sluiten af met de privé-kiekjes; gewoon van ons dagelijks bestaan. Omdat we naast het transformeren van ons weiland richting een mooie woonlocatie ook ontzettend stilstaan bij het geluk van alle dag.

 

1.     We hebben het tijdelijke huis verder mooi gemaakt, nou ja; over het woord ‘mooi’ kan je altijd soebatten. We hebben het in ieder geval nog verder comfortabeler gemaakt door een zijwand van kozijnen te plaatsen. Bernice op de JCB en Jorrit met de schroefmachine in de aanslag. Staaltje fijne samenwerking was dat. Op deze manier is de overkapping meer windvrij.

2     De tuin heeft veel aandacht gehad afgelopen maanden. Op een zaterdag in maart zijn we naar de tuinarchitect van De Tuinen van Appeltern geweest. Een uur later, met een schets rijker, stapten we met ons tuinontwerp naar buiten. Rekening houdend met het karakter van het landschap, onze wensen en ook de input van de tuinarchitect is dit ons huidige plan:

Je hebt hier zeker uitleg bij nodig om het te snappen waarschijnlijk. Maar voor ons is het heel duidelijk en wij zijn vervolgens direct aan de slag gegaan om e.a. uit te werken. We hebben wilgentakken opgehaald, gratis en voor niets. En ook een negental bomen. Nagenoeg ook allemaal gratis, zo van markplaats geplukt.

Het meest links op het perceel komt een fruitboomgaard. De eerste 3 bomen zijn onlangs aangeplant, 2 perenbomen en 1 appelboom. Binnenkort volgt daar nog een kersenboom bij. En dan hopen op een goede oogst dit jaar..  En dan is het wachten op het najaar aangezien het seizoen nu voorbij is voor het verpoten van fruitbomen.

Op de linkerhelft van het perceel komt vervolgens ook in de lengterichting een grote ren voor o.a. een kip en een konijn. De helft van de ren zullen we zelf vlechten van wilgentakken. Dat kost nog wel wat handwerk; dus mocht je tijd en energie over hebben erg welkom! En in de ren zijn ondertussen Vughtse bomen geplant. Zo afkomstig uit de voortuin van Meindert en Lili. Achterin de ren hebben ook een onbekende boomsoort geplant; waarschijnlijk een prunusachtige. Gelukkig slaan alle bomen goed aan; dus wrdt alle inspanning goed beloond!

Vervolgens is de huidige greppel verder verbreed zodat het een wadi wordt. Een wadi is een soort van sloot met langzaam oplopende kanten zodat vogels lekker kunnen badderen en er ook allerlei soorten planten kunnen groeien. Om van de linkerhelft van het perceel naar de rechterhelft te komen zal er een brug moeten komen. De sloot is door Jorrit ondertussen uitgegraven en de buis is geïnstalleerd.

 

Langs deze sloot zijn reeds 2 grotere bomen aangeplant; met hulp van Boudewijn en Arjan. We hebben de bomen gekregen als knotwilgen. Maar of het werkelijk knotwilgen zijn; wij denken van niet…

En soms is het helpend dat je een kraan of een JCB hebt. Soms ook niet… 2 zaterdagen achter elkaar was namelijk 1 van de machines vastgelopen… Oepsie…

Met dank aan Boudewijn aan de mooie voice-over

 

Gelukkig is daar altijd Kees weer; hij heeft zoveel materiaal en zoveel geduld, dat het altijd weer goed komt. Met daarbij wel tekst; “in de buurt was net gezegd dat het zo’n droogseizoen is geweest afgelopen jaar, dat nog geen enkele machine was vastgelopen. Nu dus gewoon twee tegelijkertijd”.

Het hele terrein dient ondertussen ook enigszins toonbaar eruit te zien. Dus de hoopjes zand zijn plat gereden, de gaten zijn dichtgegooid. Het terras is verlengd. En er is al meerdere malen het grasgemaaid door diverse personen…

3    Het derde hoofdstuk: HET definitieve huis. We zijn vele tekeningen verder… We hebben een gesprek gehad bij de gemeente Vijfheerenlanden over ons voorlopig ontwerp (VO). Daarbij was het fijn voor ons als we een groter maatje huis konden bouwen. En dat kon vrij gemakkelijk omdat de gemeente rekent met binnenmaten en de meters onder 1.5 M niet meetelt. Ook hebben we nu officieus voor elkaar gekregen dat de zonnepanelen in het veld mogen liggen en niet op het dak. Dus erg prettig allemaal. Hopelijk blijft deze enthousiasme ook wanneer de definitieve vergunning indienen.

We hebben nog nazoekwerk gedaan of het mogelijk was een kelder te plaatsen. En we hebben nu gesprekken over de diverse systemen om het ook voldoende warm te krijgen. En dan ook specifiek kijkend naar het warme water.

Al is het ontwerpen van het huis wel een proces. Want als de achterkant van het huis kloppend wordt gemaakt, dan is de voorkant weer minder mooi. En datzelfde geldt voor de boven en benedenverdieping. Soms is het ook lastig omdat je nog niet alles erbij voor kan stellen. Op dit moment zijn we met name gefocust op de juiste indeling te krijgen. En het is fijn als je goede adviezen krijgt. We zijn er nog niet, maar we gaan gestaag de goede kant op.

4     En dan het laatste bouwproject. We hebben onze eettafel al aangeschaft. Kijk hier is hij:

 

Het is dus een boomstam; 4 M lang en + 1 M doorsnede. Gebracht met de tractor vanuit Lexmond, gewoon op een zaterdagochtend stond hij voor de deur..

 

En Jorrit heeft nagezocht en besloten dat we hem het beste kunnen voorbereiden om tafel te worden, om hem minimaal 1 jaar in het water te leggen. Er komt op deze wijze een zetmeelreactie op gang. Hierdoor voorkomt het dadelijk scheuren.    

 

Er is een groot gat gegraven achterop ons eigen perceel. En de boom is op 13 april te water gelaten. Het lijkt op het eerste gezicht net een kano. Maar is het dus niet. We zijn heel benieuwd hoe dit project vordert.

En ja.. dan nog het gewone leven; We zijn ondertussen allebei een jaar ouder geworden… En we vierden daarom klein onze verjaardagen.

 

We gingen op vakantie met de familie; heerlijk naar Friesland met supermooi weer en veel mooi momenten met elkaar.

 

En we maken verder nog allerlei avonturen mee. Zoals ineens een zieke tante Annemie. Een gezellig meidendiner in Haarlem. En... we wandelen elke dag met Sam. Meestal super lief!

Want ook al woon je op een bouwperceel; elke dag genieten van het leven is wel ons streven!

En gelukkig is het mooi weer geworden :-) dit soort berichten bij windkracht 5-6 zijn namelijk niet rustgevend als je huis op pallets staat een paar honderd meter verderop...