Grondwerk oftewel lekker machinaal graven!

We kunnen dan eindelijk weer verder, het voelt zelfs een beetje als; we gaan beginnen.  En het begin zit in het grondwerk! De start was gepland op de dag dat het hier -10 graden vroor. Waardoor grondwerkzaamheden niet zo gemakkelijk zijn. Daarom nog maar een weekje wachten en gelukkig was het een week later +18; dus werd er hard gewerkt.

Nog wel een weetje: opvallend was dat de sneeuw zorgt voor een isolerende laag en de grond eigenlijk niet bevroren is. 

Pieter was gelukkig na 9 maanden van afwezigheid gelukkig weer van de partij. Zowel waar het huis komt als waar de schuur komt, moest vakkundig worden afgegraven.

Er daarbij moet goed rekening worden gehouden met de heipalen. Het graven moet dus met veel precisie gebeuren en uiteindelijk zijn er 2 hele zaterdagen lang gegraven en aansluitend geëgaliseerd…

Het uitgegraven zand mocht gelost worden op het naastgelegen terrein van Kees. En ook Kees zijn traktor was weer van de partij.

Er is 1 heipaal gebroken. Deze moest dus iets meer worden uitgegraven dan de rest. En tijdens het uitgraven zorgt Jorrit ondertussen dat er loze mantels aangelegd worden zodat we straks via deze buizen toch weer elektriciteit of andere buizen kunnen schuiven van buiten naar binnen. En er ook ventilatiemogelijkheden ontstaat voor de kruipruimte.

In totaal werd 75 Kuub zand aangeleverd en losgestort en op zijn plek geschept of zoals Pieter dan zegt: ‘zand draaien’. Het zand moet ervoor zorgen dat de boel op hoogte komt voor de fundering.

En dan naar 2 dagen graven heb je 1 heel groot gat en een uitgegraven 8. Want immers hoeft de garage niet volledig uitgegraven te worden.

timelapse film van 2 dagen graafwerkzaamheden