Kippenren & kippenhok, ontwikkeling ontwerp huis en vakantie 2019

Tuinontwikkelingen op de linkerhelft van het perceel; de Kippenren en het kippenhok. Welke naast de boomgaard en de schuur het grootste deel van dit deel van het perceel in het beslag zal nemen. 

Het maken van de ren het hok is een project waar we mee bezig zijn als we tijd hebben. NIet overhaast, dus wat we hopen af te ronden in het najaar. Waarbij naast de geplante bomen ook een thuisland moet worden voor kippen (en konijnen). Het krijgt steeds meer vorm.

Zie de verschillen ten opzichte van een jaar geleden hieronder. We ervaren het zelf niet echt meer als een weiland. Maar echt als een tuin in ontwikkeling. Gek hoe dat gaat. 

Voor de kippenren zijn ondertussen alle wilgenstammen de grond in geduwd. En ook zijn er vele wilgentakken handmatig gesnoeid en vervolgens gevlochten. Het geheel is nog niet volledig op definitieve hoogte, maar we zijn een heel eind.

In juli kwam Roan op ‘werk’vakantie. Als werkopdracht zou hij samen met Jorrit het kippenhok maken, die dan weer in de gevlochten kippenren zou worden gebouwd.

Eerst werd en gezamenlijk een tekening gemaakt. Plaatjes op internet werden bekeken over ingenieuze systemen om voerbakken te maken. En ook een chique ontwerp te krijgen. We krijgen een zogenoemde hooiberg-kippenhok.

Samen gingen zij naar de bouwmarkt. Alias Jorrits favoriete winkel.

Helaas was de klus langer en zwaarder dan verwacht, dus is het de klus van de zomermaanden geworden ondertussen. De kippen krijgen een heerlijk paradijs. Op dit moment het mooiste huis van het perceel.

De palen zijn gestort in de beton. Zelf gemaakt rond de klok van 23 uur; want ja, planning is alles! Maar dan hebben ze wel een extra nacht gehad om uit te harden. Daarna zijn de wanden er tussen geplaatst.

Ondertussen zit er een raam in het huisje en zijn de eerste platen voor het dak gemaakt. Dat was wel de grootste puzzel voor Jorrit.

Zo gaat het worden... Maar dan natuurlijk wel in eigen design en afgestemd op het ontwerp van het huis...

En na de start van de bouw van het kippenhok, kwam er ook tijd voor ontspanning. Oftewel vakantie. Eerst een week samen met Roan en daarna nog twee weken met z’n tweeën. Als vakantiebestemming was dit jaar gekozen Everdingen aan de Lek. De tent werd opgezet, halverwege nog eens verplaatst. En de vriezer werd rijkelijk gevuld met vele ijsjes welke door Roan werden uitgekozen. Diverse activiteiten ondernomen zoals wandelen, fietsen, karten, glow-golfen, varen. En... Vuur maken!

Ook kwamen opa en oma en de hele familie van Bernice op bezoek. Heel gezellig met z’n alle BBQ-en. Opa en oma beleefden oude tijden zo tussen de koeien op een weiland. Ze vonden het prachtig om met eigen ogen allemaal even te kunnen zien. Ze vonden het nog mooier dan gedacht. En de vingers jeukten bij het zien van het vele onkruid. Maar gelukkig hebben ze zich weten in te houden en met name zittend genoten van het mooie uitzicht en de vele vogels en de gezelligheid van elkaar en het lekkere eten.

En even allemaal kijken als er een bui naar beneden komt... 

Tijdens de vakantie doen we zelf heel af en toe aan bijklussen. Voor als de belastingdienst meeleest; gewoon vrijwillig, omdat het leuk is. Het is als het ware het opdoen van nieuwe ervaringen en het trainen van de spierballen van Jorrit. Want... nadat de tarwe op het veld achter ons huisje was geoogst, werden er stro-balen geperst. En die moesten handmatig opgeladen worden op de kar. En dit was een mooi werkje voor de Everdingse mannen, waaronder Jorrit. Bernice had de eer om de traktor over het land te rijden. Die dan volgeladen werd met alle balen. Mooie activiteiten en goed voor de inburgering binnen het Everdingse.

En dan het nieuwe huis... Afgelopen maanden hebben we weer diverse gesprekken gevoerd. En zaken overdacht. De eerste week van juli gingen we met de architect naar de aannemer. Helemaal in het oosten van het land, net niet in Duitsland, dus hebben we er maar een overnachting aangekoppeld. Gezellig met z’n vieren, want we werden vergezeld door Sam en Roan.

Maar helaas hebben we nu een tegenvaller te pakken. We hebben moeten besluiten dat de inzichten van de architect niet overeenkomen met onze eigen inzichten.En dat we de overeenkomst voor ontwerp van ons huis hebben moeten opzeggen. We kunnen vanwege de afwikkelingen met de architect niet veel kwijt, maar het zorgt dat we niet met deze architect verder kunnen.

Dit gebeurde de dag nadat we van de gemeente goedkeuring hadden op het voorlopig ontwerp (VO). Bij de bespreking van ons huis met de welstandscommissie hebben we goedkeuring gekregen. Dat betekent dat we de huidige uitwerking verder kunnen laten uitbouwen. Dat is op zich zeer positief nieuws aangezien we niet helemaal een standaard huis in ontwerp hebben. Maar wat ons betreft wel past binnen het landschap. 

We zijn ons nu aan het beraden hoe we tot een definitief ontwerp (DO) komen. Het geeft onzekerheid aangezien de planning op dit moment weer open ligt. En we hopen nog steeds over niet al te lange tijd kunnen laten starten met bouwen. Op welke manier is nog even de vraag, maar we houden wel vertrouwen dat het goed gaat komen. 

En zo zijn we een jaar verder... Een jaar geleden waren we in voorbereiding van het kopen van de grond en de voorbereidingen van de verhuizing. Ondertussen hebben we vele mooie momenten hier op ons perceel gehad. Zitten we vaak op onze buitenbank en overzien we zo ons weiland en ervaren we dat het goed is. 

We weten dat er nog veel moet gebeuren komende jaren. Maar het gevoel van thuis zijn en thuis komen is dusdanig bij ons beide aanwezig, dat het prima is als het nog even aanwezig is. 

We hopen dat 2019 de tuin nog verder wordt uitgewerkt. En dan we in 2020 ons huis kunnen realiseren. 

Opmerkingen

26.08.2019 09:48

Ien

Hi Bernice en Jorrit,
Superleuk om op deze manier op de hoogte te blijven van jullie bouw-ontwikkelingen en -vordering!!
Liefs, Ien